DIY gezonde zero waste chips

19:52


Een avondje bankhangen met een filmpje, een feestje, late night cravings; er zijn genoeg redenen te verzinnen om een zak chips open te trekken. Maar je kunt ook heel eenvoudig voor lekkere en gezonde chips kiezen zónder verpakking.

Ingrediënten
- een of meer aardappels
- olijfolie (of kokosolie)
- zout
- optioneel: paprikapoeder, kruiden, specerijen

Bereiding
1. Was of schil de aardappels. De schil van biologische aardappelen kun je prima eten: het is voedzaam (de meeste vezels zitten in de schil en vitamines zitten er net onder) én lekker. Let wel op dat je eventuele grond goed wegspoelt en groene verkleuringen en uitlopers verwijdert.

2. Snijd de aardappels in dunne plakjes. Hoe dunner de chips, hoe krokanter. Ik snijd mijn aardappels gewoon met een scherp mes, maar je zou ook een kaasschaaf of mandoline (groentesnijder) kunnen gebruiken. Het is eenvoudiger om plakjes te snijden als je de aardappels eerst door midden snijdt en de halve aardappel vervolgens met het snijvlak op de snijplank zet, zo glijdt-ie niet weg en kun je mooie dunne schijfjes snijden.

3. Besmeer de aardappelschijfjes met olie en verdeel ze over een bakplaat of rooster met bakpapier (ik heb nog wat velletjes die ik op moet maken voordat ik over kan stappen op een zero waste alternatief: een siliconen bakmat). Strooi er wat zout over en schud ze flink door elkaar. Je kunt naar smaak paprikapoeder, peper of andere kruiden en specerijen toevoegen.

4. Bak de aardappelschijfjes 10-15 minuten hoog in de oven op 220 graden. Je zult zien dat er hierdoor veel vocht uit de aardappels 'verdampt'. Schud de schijfjes even door elkaar, zet de oven lager (175/180 graden) en bak de chips nog 30 minuten in het midden van de oven totdat ze goudbruin en krokant zijn.

PS probeer ook eens chips van zoete aardappels, of - nog lekkerder - mix de twee

You Might Also Like

4 reacties

  1. Ooit zo een set gekocht om in de microgolfoven chips te maken. Ik slaagde er niet in om ze naar mijn smaak te krijgen. Misschien deze zomer eens opnieuw proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb gemerkt dat een goede aardappel het halve werk is. Dan heb je aan een beetje olie en zout meer dan genoeg om ze goed op smaak te krijgen!

      Verwijderen
  2. Oeh wat een goed idee. Heb je enig idee hoe lang dit goed blijft?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vers zijn ze het lekkerst, maar als je ze luchtdicht bewaart (in een weckpot bijvoorbeeld) zouden ze twee of zelfs drie weken goed moeten blijven. Je moet dan wel opletten dat ze goed afgekoeld en 'droog' zijn, anders kunnen ze in een weckpot zompig worden. Bij mij houden chips het nooit langer dan een dag vol, dus ik heb daar zelf geen ervaring mee.

      Verwijderen

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Facebook

Pinterest