Trainfood: Indiase dahl to go

06:44



Geïnspireerd door het recept op De Groene Meisjes besloot ik een plasticvrije linzendahl te maken. Superlekker, makkelijk en ideaal om mee te nemen en in de trein op te eten. Linzen zijn namelijk supervullend, dus je hoeft geen grote pot met eten mee te nemen. Deze Weckpotjes zijn eigenlijk groot genoeg! Ik maakte 4 porties, zodat we allebei avondeten én lunch voor de volgende dag hadden. Het was namelijk niet gelukt om brood zonder plastic te vinden, en dan moet je een smakelijk alternatief hebben.

Dit heb je nodig (voor 4 porties): 
- 200 gram rode linzen, gekookt
- Rijst voor 4 personen (ik heb een glazen maatbeker waar het in porties opstaat; superhandig!)
Een rode ui
- Geraspte gember, hoeveelheid naar smaak (ik gebruikte een flinke eetlepel versgeraspte gember)
- Een flinke lepel kurkuma (of curcuma, geelwortel: zo heet het in onze verpakkingsvrije winkel)
- Chilipeper naar smaak
- Koriander
- Tomaatjes (ik gebruikte cherrytomaatjes, maar tomatenblokjes kunnen ook)
- Kokosmelk (dit kun je zelf maken óf je kunt een blokje kokos kopen dat je met water mengt, waardoor het kokosmelk wordt. Het kan natuurlijk ook uit een blikje, maar dat is minder plasticvrij). 
- Zout en peper 


En zo maak je het:
Net als bij veel van onze recepten, heb je eigenlijk geen gebruiksaanwijzing nodig. Wij houden van simpel ;) Kook de linzen en rijst; dit kan al een dag van tevoren als je weinig tijd hebt! 

Pak een grote pan, want dat is het handigst! Fruit een uitje in wat olie in een pan tot hij glazig wordt en voeg er de kruiden bij. Begin met de verse gember en voeg daarna de 'droge kruiden' bij. Ik gebruikte gedroogde koriander, maar vers is het natuurlijk nog lekkerder! 

Roer alles om en snuif de heerlijke geur even op. Mjam! Voeg nu de tomaten/tomatenblokjes toe en zorg dat ze echt een beetje 'sauzig' worden. Als de tomaatjes lekker zacht zijn voeg je kokosmelk toe: ik gebruikte ongeveer 50 gram van een blokje kokos samen met 100 ml water om er kokosmelk van te maken. Hier kun je ook weer kiezen hoe sterk je een kokossmaak wilt hebben. Voeg de linzen toe aan het mengsel en schep alles door. Laat het even pruttelen en draai dan het vuur uit. 

Schep de gekookte rijst in een weckpot en schep hier de dahl overheen. Dichtklikken, in je tas et voilà! Heerlijk zero waste comfort food to go! 

Maak jij wel eens avondeten to go? Wat zijn jouw favoriete zero waste opties? 



You Might Also Like

2 reacties

  1. Hi Nicky en Jessie, wat een top site hebben jullie. Ben er al een paar dagen doorheen aan het spitten ;)
    Helemaal geïnspireerd en leuke weetjes om thuis ook mee aan de slag te gaan.
    Over dit recept had ik een vraag: Kunnen jullie ergens verpakkingsvrije kokos santen kopen?
    Groetjes Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Sandra, wat leuk!
      Ik heb nog nooit verpakkingsvrije santen gezien, maar wij maken de kokoscrème meestal gewoon zelf. Is heel simpel: als je kokosrasp in de blender of keukenmachine maalt (regelmatig uitzetten en omscheppen) krijg je een 'crème' (na 15-20 minuten). Die kun je direct gebruiken of laten uitharden tot een blok. Als je het aanlengt met water, krijg je een soort kokosmelk. Je hebt dus alleen kokosrasp nodig en dat wordt wel verpakkingsvrij verkocht!

      Verwijderen

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Facebook

Pinterest