Bamboe tandenborstels beginnen steeds populairder te worden. Duurzaamheid is de voornaamste reden om voor een tandenborstel te kiezen die van bamboe is vervaardigd. Bamboe is van nature antimicrobieel, milieuvriendelijk, en biologisch afbreekbaar. Terwijl een plastic tandenborstel op een stortplaats eindigt, zullen de betere bamboe tandenborstels zichzelf afbreken en weer één worden met de natuurlijke omgeving.

De borstelharen van een bamboe tandenborstel


De meeste bamboe tandenborstels worden geleverd met nylon borstelharen. Deze voelen prettig aan tegen de tanden, en zijn ook stevig genoeg om bacteriën en tandplak rond de tanden te verwijderen. Vaak zijn deze nylon borstelharen vermengd met houtskool. Deze natuurlijke stof helpt bij het absorberen en binden van bacteriën. Ook helpt houtskool bij het bleken van tanden. Ze absorberen ook de vlekken die ontstaan na het drinken van thee, koffie en rode wijn.
Nylon is niet biologisch afbreekbaar. Dus voordat je de tandenborstel weggooit zou je de haren eraf kunnen knippen. De bamboe steel kan je dan weggooien met het GFT afval. Er zijn ook tandenborstels op de markt met natuurlijke borstelharen. Zwijnenharen worden vaak gebruikt, en die zijn wel volledig biologisch afbreekbaar.

Let op de verpakking

Je kan heel duurzaam proberen te zijn door een bamboe tandenborstel te kopen, maar je moet ook opletten hoe de tandenborstel verpakt is, en waar hij geproduceerd wordt. Want een fabrikant denkt helaas niet altijd overal aan. Er zijn nogal wat bedrijven die aan greenwashing doen.
Een verpakking met plastic vastgeplakt in karton is niet echt handig, want kan je niet goed scheiden van elkaar. Zodoende kan je het niet bij oud papier doen, en ook niet bij het plastic. En een bamboe tandenborstel uit China importeren heeft ook weinig zin. Dan is de carbon footprint zo groot, dat je net zo goed een plastic tandenborstel had kunnen kopen.