Ben je door al het thuiszitten he-le-maal uitgekeken op je interieur? We snappen het. Gelukkig kun je met een paar simpele tips en tricks een frisse wind door je huis laten waaien – zonder dat er een lik verf bij komt kijken. We vertellen je hoe je zo’n mini-make-over aanpakt, én een belangrijke zaken waar je misschien niet als eerste aan zou denken. Zoals de schoorsteen vegen.

Tip 1: Begin bij de basics

Voordat je aan het leuke werk begint, is het verstandig om je huis winterklaar te maken. Dat doe je met periodieke huishoudklusjes die je woning in een mum van tijd klaarstomen tot een warm, veilig en zorgeloos nest. Een echte najaarsklus is de dakgoot schoonmaken. In deze tijd van het jaar is het slim om je dakgoten vrij te maken van bladeren, mos, modder en andere ophopingen. Als je deze laat zitten, kunnen er namelijk vochtplekken of lekkage ontstaan in huis – en daar zit niemand ooit op te wachten. Als je niet zelf met een ladder het dak op wil (of kan), laat dit dan door een vakman doen. Je kunt je bijvoorbeeld abonneren op een dakgootservice: dan wordt je dakgoot elke herfst gereinigd en heb je er geen omkijken naar.

Daarnaast is het de perfecte tijd om de schoorsteen te (laten) vegen. Doe dit minstens eenmaal per jaar om rook in huis of, erger, een schoorsteenbrand te voorkomen. Jaarlijks rukt de brandweer zo’n 2.000 keer uit om schoorsteenbranden te blussen. Kortom: schoon stoken is onbezorgd stoken.

Tip 2: Een schone lei

Nu je opstal tegen een stootje kan, is het tijd om je inboedel onder handen te nemen. En daar hoeft echt geen grote renovatie aan te pas te komen: al met een paar kleine, budgetvriendelijke veranderingen kun je je thuis al een stuk sfeervoller krijgen.

Kijk eens kritisch naar al je spullen en doe afstand van de dingen die je niet meer gebruikt. Breng ze naar de kringloop of geef ze aan iemand die er wat aan heeft. Durf te ontspullen! Zo creëer je ruimte voor de voorwerpen die je wél doen glimlachen. Geef die bijzondere objecten, zoals een erfstuk of een kunstwerk, een welverdiende ereplek. En haal tot slot een doekje over alle planken, kasten, tafels en vensterbanken tot alles spic en span is.

Tip 3: Schuiven maar

Richt vervolgens je blik op de grotere voorwerpen in huis: je meubels, het tapijt, de (salon)tafels. Probeer wat van deze spullen eens een andere plek te geven en experimenteer met verschillende indelingen. Zet je bank bijvoorbeeld van de muur af, of in het midden van de kamer voor een verrassende twist. Verwissel die stoffige stapel tijdschriften op tafel voor een mooi boek of een dienblad met luxe geurkaarsen. Haal een vrolijke plant in huis. Of leg een prachtig plaid op de bank. Het zit ‘m in de kleine dingen.