Er zijn veel redenen te bedenken voor jezelf waarom je zou willen beleggen in opties. De reden die de meeste mensen aan zullen geven is omdat ze het eenvoudig aan kunnen leren en omdat ze winst willen maken. Maar wat veel mensen vergeten is dat ze ook hun eigen inleg kwijt kunnen raken. Zorg dat je je daar in ieder geval wel bewust van bent en dan kun jij meer leren over het beleggen in opties. Wat is belangrijk als ik beleg in opties? Daar gaan we dieper op in met dit artikel en dan kun jij goed voorbereid zelf ook de eerste stappen zetten als je wil beginnen.   

Opties en meer uitleg

Op een beurs worden opties verhandeld. Het is het recht om een bepaalde hoeveelheid effecten (te denken aan aandelen bijvoorbeeld), binnen een afgesproken periode tegen een vooraf afgesproken prijs te verkopen of te kopen.

Welke opties zijn er?

Er zijn eigenlijk twee soorten opties en dat zijn de call optie en de put optie. De eerste die we nader toelichten is de call optie. Hierbij heb je namelijk het recht om een bepaalde onderliggende waarde te kopen, tegen de uitoefenprijs. Voor jou als belegger kan dat gunstig zijn wanneer dat de koers van een aandeel gaat stijgen. Hierdoor zal de optie ook meer waard zijn. Maar je hebt ook nog de put optie, hierbij heb jij als belegger het recht om een bepaalde onderliggende waarde te verkopen, en dan tegen de uitoefenprijs. Als de koers van een aandeel gaat dalen is dat weer gunstig. Hierdoor wordt de optie ook meer waard en dat is voor jou alleen maar ideaal.

Beginnen, hoe dan?

Hoe begin ik met het beleggen met opties? Je hebt bij de optie transactie twee partijen die erbij betrokken zijn en dat noemen we ook wel de koper en de schrijver. Als je een optie koopt dan heb jij een recht. Er staat dan weer iemand tegenover en die gaat een verplichting aan, dit is de schrijver van een optie. Daar moet je je goed bewust van zijn en van daaruit kun je ook verder kijken.

Bekijk om te beginnen goed welke stappen je moet zetten als je wil beleggen, lees ervaringen van anderen en ga vooral op zoek naar tips. Hoe meer je er over leest, hoe beter je kennis is en dat kun je weer toepassen als je zelf gaat beginnen. Toch is het goed om te weten dat er ook risico’s zijn als het gaat beleggen in opties. Je kunt namelijk je eigen inleg verliezen.

Waarom handelen in opties?

Er zijn diverse redenen te bedenken waarom dat je voorkeur uit zou gaan naar het beleggen in opties. Om te beginnen heb jij dan bescherming tegen de koersdalingen. Dit kun je doen als je namelijk voor de putoptie gaat. Als de koers toch gaat dalen dan heb jij met deze optie het recht om aandelen alsnog te verkopen tegen de prijs die vooraf is bepaald (dit noemen we ook wel de uitoefenprijs). Een andere reden om te willen beleggen in opties is dat er meer rendement is op aandelen bezit. Dit kan door te schrijven op call opties. Je krijgt dan een premie en wanneer de koers van je aandelen dan zal stijgen, hoger dan de uitoefenprijs, dan heb je soms wel de verplichting je aandelen te leveren. Ook de hefboomwerking kan interessant zijn bij het beleggen in opties. De opties zijn namelijk hefboomproducten, en de werking zal het effect versterken van een kleine beweging.