De Tiny House beweging wordt steeds groter. Het is begonnen in Amerika, kort nadat de huizenmarkt instortte tien jaar geleden. Ook in Nederland zie je steeds meer tiny houses verschijnen, en beiden gemeenten mogelijkheden voor deze nieuwe woonvorm. Een Tiny House is meestal mobiel en zo rond de 20-25 m². Er zijn grotere Tiny Houses met een woonoppervlak tot 50 m², die zijn dan meestal niet mobiel meer.
Drie redenen waarom mensen ervoor kiezen mensen om klein te gaan wonen:

Lagere kosten


Een Tiny House kost minder om te bouwen, je hebt immers minder materiaal nodig. Veel mensen bouwen hun Tiny House (deels) zelf. Dat scheelt natuurlijk ook in de kosten. Ook heb je minder grond nodig om te kopen of huren. De meeste Tiny House bezitters hebben dan ook geen hypotheek nodig. De woonlasten liggen met minder vierkante meters natuurlijk ook lager dan bij een traditioneel huis. Dat is gunstig voor de portemonnee en voor het klimaat.

Gevoel van vrijheid


Een Tiny House heeft een kleine voetafdruk en worden vaak op trailers gebouwd. De standplaats is dus niet eeuwig. Het verplaatst niet zo makkelijk als een caravan, maar je zou met kleine moeite je huis kunnen verplaatsen, mocht dat nodig zijn. Ook worden Tiny Houses vaak in een natuurlijke en bosrijke omgeving geplaatst. Er is dus meestal een direct contact met de natuur en dat geeft een gevoel van ruimte en vrijheid.

Eenvoudiger leven

In een klein huis is er geen plaats voor overtollige spullen. Geen uitpuilende kledingkasten, ongebruikte elektronica, en enorme bibliotheken met boeken en video’s. Tiny House eigenaren kiezen ervoor zich te beperken tot essentiële spullen die hun leven echt verrijken. Dat geeft rust, en is ook nog eens een stuk duurzamer.