Zodra je als leerling van het voortgezet onderwijs in een van de laatste jaren zit, ga je jezelf oriënteren in de keuze van een vervolgopleiding. Afhankelijk van het niveau dat je op de middelbare school volgt, maak je de keuze voor het mbo, hbo of wo. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen een hbo- en mbo-opleiding.

Het volgen van een mbo opleiding

Als leerling van het vmbo, kun je ervoor kiezen om na het behalen van je diploma een mbo-opleiding te volgen. Het mbo is heel breed, je kunt mbo-opleidingen volgen in diverse branches en functies. Bij een mbo-opleiding ligt de nadruk op het werken in de praktijk. Je krijgt de leerstof in kleine onderdelen en er wordt veel gebruik gemaakt van herhaling. Aan de hand van een toets wordt er gekeken of de stof die is behandeld ook wordt begrepen. Je loopt vaak bij verschillende bedrijven stage en krijgt hierbij veel begeleiding. De stages zijn bedoeld om de theorie die je op school leert toe te kunnen passen in een bedrijf. 

De keuze voor een hbo-opleiding

Na het behalen van je havodiploma op de middelbare school, kun je er als leerling voor kiezen om een hbo-opleiding te volgen. Beschik je niet over een havodiploma, maar ben je wel in het bezit van een mbo niveau 4-diploma of heb je de 21+ toets behaald? Dan is het voor jou ook mogelijk om de keuze te maken voor het volgen van hbo-opleidingen. Op het hbo ga je anders te werk dan op het mbo. Volg je een studie in het hbo, dan leer je hoe je problemen kunt analyseren en oplossen. De theorie die hiervoor wordt behandeld, gaat in een sneller tempo en wordt getoetst met tentamens. Op basis van de behaalde resultaten wordt gekeken of je de stof begrijpt. Daarnaast ga je aan de slag met het uitwerken van uitgebreide projecten en loop je stage. Tijdens deze stage ga je zelfstandig aan de slag en krijg je eigen verantwoordelijkheden. 

De verschillen tussen het mbo en hbo zijn al met al best groot, maar deze ervaring kan per persoon verschillen. Daarom is het belangrijk voor de leerlingen van het voortgezet onderwijs om hier een weloverwogen keuze in te maken. Vind je het leuk om de opgedane kennis direct te kunnen toepassen in de praktijk, dan is een mbo-opleiding wellicht iets voor jou. Ben je liever bezig met het analyseren en het oplossen van problemen, dan zit je zeker goed op het hbo.