In Nederland zijn we dol op koffie. Wij behoren tot één van die Europese landen die bijna dagelijks koffiedrinken. Koffie past bij onze cultuur. Zo is het hier heel vanzelfsprekend om gasten direct een kopje koffie aan te bieden. Dat zien we ook vaak terug bij bedrijven. Koffie staat voor gastvrijheid en gezelligheid. Een manier om de dag te beginnen of juist te eindigen.

Hoewel veel van ons dol zijn op koffie, smaakt de koffie eigenlijk overal anders. De koffie bij jou thuis zal heel anders smaken als bij je ouders, de buren of op het werk. Smaken verschillen. Bovendien is het ook gewoon heel lastig om de perfecte koffie te maken. Want hoe maak je nou echt lekkere koffie? Met de volgende eenvoudige tips werk jij langzaam richting perfectie.

Goed onderhoud van de koffiemachine

Wist je dat de smaak van de koffie voor een groot deel wordt bepaald door hoe jij de koffiemachine hebt onderhouden? Als je te weinig onderhoud verricht, kan dit een enorm nadelig effect hebben op de smaak van de koffie. Daarom zal koffie uit een geheel nieuw koffiezetapparaat altijd heel anders smaken, dan de smaak uit een zeer oude machine.

Gelukkig is dit iets wat je eenvoudig kunt veranderen. Probeer elke 100 tot 150 kopjes koffie de machine goed te reinigen. Dit doe je eenvoudig met behulp van koffiemachine reinigingstabletten. Vergeet ook niet om alle losse onderdelen van de koffiemachine te verwijderen. Zo vergeet je geen enkel plekje. Vind je het lastig om in te schatten wanneer de koffiemachine gereinigd moet worden? Neem deze dan standaard mee bij de wekelijkse grondige schoonmaak van de keuken. Liever te vaak dan te weinig.

Vergeet bij het reinigen ook niet om te ontkalken. Waar water wordt gebruikt, zal ook kalkaanslag aanwezig zijn. Zeker in provincies waar er enorme waterhardheid is. Hoe vaak je moet ontkalken is afhankelijk van hoe vaak je de koffiemachine gebruikt en hoeveel kalkaanslag er in het water aanwezig is. Gemiddeld genomen moet er eens in het kwartaal ontkalkt worden. Vergeet dit niet, want te veel kalkaanslag kan resulteren in een kortere levensduur van de machine én de smaak nadelig beïnvloeden.

Gebruik flessenwater voor het zetten van koffie

In Nederland genieten we van heel schoon kraanwater. Toch zijn hier nog altijd ‘harde’ stoffen in aanwezig. Dit kan de smaak van de koffie beïnvloeden. Je kunt dit eens uitproberen door flessenwater te gebruiken bij het zetten van koffie. Je zult merken dat de smaak van de koffie dan veel zachter is. Sommige mensen vinden dit veel prettiger en geven hier de voorkeur aan.

Experimenteren

Wil je eens echt iets anders uitproberen? Start dan eens met een aantal interessante experimenten. Wist je bijvoorbeeld dat je koffie heel goed op verschillende manieren kunt combineren? Bijvoorbeeld in combinatie met chocolade of chai thee? Probeer eens wat verschillende dranken en smaken uit en ontdek wat jouw voorkeur heeft. Misschien zit er wel een zeer verrassende en bovenal lekkere combinatie bij!