We kennen het allemaal: droog en pluizig haar dat alle kanten op gaat. Je haar ziet er dan niet uit zoals je het zou willen en het kan soms best moeilijk zijn om hier mee om te gaan, vooral als je niet weet hoe je er van af komt. Don’t worry, we delen de beste tips om je haar weer zacht, glanzend en gezond te krijgen!

Hoe ontstaat pluizig haar?

Pluizig en droog haar kan voorkomen bij ieder haartype en iedere haarlengte. Het kan verschillende oorzaken hebben. Bij sommigen kan pluizig haar genetisch bepaald zijn. Pluizig haar kan ook ontstaan door invloeden van buitenaf. Een belangrijke oorzaak van pluizig haar is een tekort aan hydratatie. Droog haar heeft de neiging om pluizig te worden omdat de haarschubben open gaan en vocht uit de lucht aantrekt. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je te veel hitte gebruikt op je haren, de verkeerde haarproducten gebruikt, of te vaak je haren wast. Daarnaast zegt jouw eigen haartextuur ook veel over de pluizigheid. Heb je bijvoorbeeld krullend haar? Dan heb je meer kans op pluizigheid. Dit komt doordat de haarschubben bij krullend haar niet zo strak op elkaar aansluiten als bij steil haar. Het is belangrijk om de oorzaken van pluizigheid te begrijpen en te weten hoe je het optimaal kan bestrijden. 

Breng regelmatig een bezoek aan de kapper

Om pluizig haar te verminderen, is het essentieel om gespleten punten bij te houden en regelmatig een bezoek aan de kapper te brengen. Gespleten haarpunten kunnen verder scheuren, waardoor je haar meer wordt beschadigd en meer pluis ontstaat. Door beschadigde delen van het haar te blijven knippen wordt pluizigheid snel verminderd en houd je je haren gezond. 

Gebruik de juiste haarborstel

Wist je dat je haarborstel ook een factor kan zijn voor pluizig haar? Als je vaak last hebt van pluizig haar, is het misschien een idee om eens goed te kijken naar de borstel die je elke dag gebruikt. Een goede haarborstel is belangrijk om pluizig haar te verminderen, omdat de bloedcirculatie wordt gestimuleerd en de natuurlijke oliën gelijkmatig worden verdeeld. 

Plastic borstels maken je haar vaak statisch, waardoor het gaat pluizen. Een houten borstel voorkomt dit. Dit kan wel verschillen per haartype. Vraag bijvoorbeeld dan eens je kapper om advies. 

Bescherm je haar

Het gebruik van hitte tools zoals een föhn of stijltang zijn misschien wel de grootste vijanden. Daarom is het heel belangrijk om echt altijd een hittebeschermer te gebruiken. Zo bescherm je jouw haren waardoor het minder wordt beschadigd en beter in model blijft zitten. 

De juiste haarverzorging tegen pluizig haar

Het gebruik van de juiste haarverzorging klinkt misschien heel logisch. Echter wordt het toch vaak onderschat om pluizig haar te bestrijden. Gebruik je bijvoorbeeld alleen een shampoo? Oh-oh… Je haarschubben blijven dan openstaan waardoor het juist pluizig en dof wordt. Gebruik daarom altijd een conditioner na een shampoo. Er zijn verschillende soorten conditioners. Een leave-in conditioner kan heel goed helpen om pluizig haar snel te verminderen omdat het extra vocht en voeding geeft aan je haar. Leave-in conditioners bevatten vaak oliën, siliconen en proteïnen die het haar helpen te beschermen en de haarschubben glad strijken, wat het haar glad en pluisvrij maakt. Deze type conditioner is ook heel goed geschikt voor mensen met krullen of kroeshaar. Deze haartypes hebben namelijk meer vocht nodig dan steil haar. 

Was je haar niet te vaak

Vocht en natuurlijke oliën worden snel uit het haar gehaald als je het te vaak wast. Hierdoor krijg je meer kans op pluizig haar. We snappen als je het fijn vindt om je haren vaak te wassen, maar we raden dit niet aan. Het beste wat je dan kunt doen is je haren om de twee dagen wassen. Zo blijven de natuurlijke oliën in evenwicht. 

Ben je klaar met je haar wassen? Droog dan voorzichtig je haren. Door hard te wrijven kan je haar beschadigen wat als gevolg pluizig haar geeft. Daarnaast kan te heet douchen ook leiden tot pluizigheid. Een goede oplossing is je haar af te spoelen met koud water. Hierdoor worden de haarschubben goed gesloten waardoor je haar gladder wordt. Koud water is eigenlijk een natuurlijke conditioner, win-win!