Een typische ansichtkaart van Nederland is een veld gevuld met tulpen, met op de achtergrond een aantal molens. Om die ansichtkaart in werkelijkheid te kunnen zien kun je in Nederland verschillende tulpen- en bollenvelden vinden. Maar, waar vind je deze precies en welke zijn de mooiste? Hieronder zetten wij een tal van bloemenvelden op een rij die je in Nederland kunt spotten.

De beste tijd om bloemenvelden te bezoeken

Voordat je een bloemenveld gaat opzoeken, is het van groot belang dat je weet in welke tijd je het beste de velden kunt bezoeken. Je wil natuurlijk niet een uur rijden naar een plek waar je vervolgens een groot veld aantreft met alleen maar zwart grond. Om jouw succes te vergroten kun je het beste in het voorjaar de velden bezoeken. De bloeiperiode begint rond maart. Op dat moment komen vooral de hyacinten, narcissen en krokussen naar boven. De tulpen beginnen ongeveer in april pas te bloeien. Maar wees er op tijd bij, want in de maand mei gaan de meeste kwekers de bloemen alweer van het land halen. Dit gebeurt vaak in het begin of het midden van mei. Natuurlijk verschilt dit per kweker, net als de bloeiperiode. Bekijk daarom altijd van tevoren welke velden er op dat moment in bloei staan.

1. Keukenhof

Met stipt op nummer een staat Keukenhof in Lisse. Keukenhof is een van de grootste toeristische hotspots van Nederland: jaarlijks bezoeken duizenden mensen Keukenhof om de bloemen te zien. Ieder jaar wordt Keukenhof weer opnieuw aangelegd in een nieuw thema, waardoor de tuinen altijd weer een verrassing zullen zijn. De tuinen hebben samen een oppervlakte van 32 hectare waarmee het de grootste bloementuin ter wereld is. Zo passen er wel zeven miljoen bloemen in deze tuin. Keukenhof bezoeken is daarom zeker een toevoeging op de bucketlist.

2. Noordoostpolder

In Flevoland vind je het grootste aantal bloemenvelden van ons land. Vooral als je de Noordoostpolder bezoekt zul je links en rechts van je heel wat gekleurde velden kunnen zien. De Noordoostpolder heeft namelijk de perfecte grond waar tulpen en andere bloemen kunnen groeien. Hierdoor heeft de Noordoostpolder een van de mooiste tulpenvelden Nederland. In deze regio wordt ook altijd het Tulpenfestival georganiseerd. Je kunt een route van wel 100 kilometer wandelen, fietsen of rijden met de auto. Hier kom je langs tweeduizend hectare gevuld met bloemen. Bovendien worden er langs de route verschillende activiteiten georganiseerd: denk aan het plukken van tulpen.

3. Bollenstreek

Waarschijnlijk is de Bollenstreek de bekendste plek om bloemen te spotten in Nederland. De Bollenstreek begint ongeveer bij Leiden en gaat door tot aan Haarlem. De meest gekleurde velden vind je in Lisse, Hillegom en Voorhout. Voor de mooiste plaatjes is het wel belangrijk om in de goede periode de Bollenstreek te bezoeken. Zo beginnen de eerste korkussen, narcissen, hyacinten en tulpen te bloeien rond eind maart tot begin mei. Je kunt door deze streek heen wandelen, maar je kunt ook meerdere fietsroutes volgen. 

4. Noord-Holland

In de kop van Noord-Holland zijn er een tal van bloemenvelden te vinden. Denk daarbij aan de plaatsen Schagen, Anna Paulowna en Medemblik. In deze streek van Noord-Holland bevindt zich namelijk goede vruchtbare grond wat perfect is voor bloemen. Ook hier kun je weer meerdere wandel- en fietsroutes volgen om de mooiste tulpenvelden in het echt te kunnen bewonderen. 

5. West-Friesland

Je kunt jouw trip naar Noord-Holland goed combineren met West-Friesland. Deze twee regio’s zijn namelijk goed samen te bereiken. Vanuit Medemblik kun je doorrijden naar West-Friesland waar je terechtkomt in Andijk, Enkhuizen of Bovenkarspel. In deze plaatjes vind je behoorlijk wat tulpenvelden. In zowel Noord-Holland als West-Friesland kun je bij meerdere velden ook zelf wat tulpen plukken. Want wie wil dat nou niet: een mooie bos verse tulpen op tafel?

Houd hier rekening mee

Het is belangrijk om een aantal zaken in je achterhoofd te houden. Zo is het bij een aantal kwekers niet de bedoeling om daadwerkelijk in de velden te lopen tussen de bloemen door. Dit wordt meestal aangegeven door een bord of een hek. Je loopt zelfs het risico om een boete te krijgen, mocht je het bord negeren. En daarnaast is het natuurlijk zonde als er bloemen kapot worden getrapt. Dit geldt overigens bij ieder veld: ook al mag je een veld wel betreden, pas dan op dat je niet op bloemen gaat staan. 

Het verschilt ook per kweker of je tulpen mag plukken of niet. Als dit niet mag, ga dit dan ook zeker niet doen. Staat er wel bij dat je tulpen mag plukken? Dan moet je hier in de meeste gevallen wel voor betalen.