Zo lang mogelijk groen

12:58



Deze tips om groente langer vers te houden zijn een uitkomst als je een druk schema hebt. Ik werk full-time en heb 's avonds en in het weekend regelmatig afspraken of vergaderingen van de vereniging die ik heb opgezet. Hartstikke leuk, maar niet altijd handig. Zeker niet als je zero waste je inkopen wil doen. Ik probeer één keer per week boodschappen voor de hele week te halen, maar moet na mijn werk vaak toch even langs de EkoPlaza (daar verkopen ze meer losse groente dan bij de AH er tegenover), want groente wordt na een paar dagen toch wat slapjes. Maar dat hoeft dus niet, als je het op de juiste manier bewaart!

De ultieme bewaarlijst groente, fruit en verse kruiden

Aardappels - koel (8-10 graden), donker (als ze groenig worden is het te licht), geventileerd (niet in een plastic zak!) en droog. Bewaar ze samen met appels om uitlopers te verminderen.
Appels - koel (5 graden), donker, luchtvochtig (appels gaan rimpelen als de lucht te droog is)
Aubergine - op kamertemperatuur, wikkel ze in een theedoek om uitdrogen te voorkomen
Bananen - buiten de koelkast, in hun eentje
Basilicum - in tegenstelling tot andere verse kruiden kan basilicum niet tegen kou, bewaar het in een jampotje met een laagje water in je vensterbank
Champignons - in een vochtige doek in de koelkast
Courgette - buiten de koelkast
Dille - zie kruiden
Kiwi's -in de koelkast, maar niet samen met ander fruit
Komkommer - kamertemperatuur
Koriander - zie kruiden
Kruiden - verse kruiden bewaar je in een vochtige theedoek in de koelkast, dat geldt voor alle verse kruiden behalve basilicum 
Paprika - buiten de koelkast
Peren - laat handperen rijpen op kamertemperatuur (ze worden daardoor steeds zachter en sappiger), eenmaal rijp kun je ze nog een paar dagen in de koelkast bewaren
Peterselie - zie kruiden
Tomaten - koel, niet samen met ander groente of fruit
Sla - was de sla en laat uitlekken in een vergiet, wikkel in een theedoek en bewaar in de koelkast
Spinazie - rol gewassen blaadjes in een theedoek en bewaar in de koelkast
Ui - koel en donker (net als je aardappelen)
Wortels - snijd de bovenkant eraf (de blaadjes nemen vocht op uit de wortel) en zet ze in een laagje water

Deze lijst zullen we regelmatig blijven aanvullen. Welke ingrediënten ontbreken er in dit lijstje? Welke groente- en fruitsoorten bederven bij jou altijd snel?

Psst! Veel groente kun je ook prima invriezen en zo langer bewaren, maar dat geldt niet voor alle groente. We zullen binnenkort een blogpost maken met vriestips en -ervaringen.

You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Facebook

Pinterest